احتمال فاش شدن روابط توسط آهنگ‌های مورد علاقه وجود دارد؟

گوش‌دادنِ چندین‌باره به آهنگ یک خواننده مشخص چه چیزی را درباره چگونگیِ مدیریت کردنِ روابط عاشقانه، دوستی‌ها و پیوندهای خانوادگی ما فاش می‌کند؟

به گزارش آی‌زندگی؛ شعرهای یک آهنگ می‌توانند درباره سبکِ وابستگی مخاطبی که بارها به آن گوش می‌دهد، به ما اطلاعات بدهند. سبکِ وابستگی به روشِ خاصِ افراد در چگونگی فکر کردن، احساس کردن و رفتار کردن در روابط مربوط می‌شود.

راوینِ علایی، فارغ‌التحصیل دکترا از دانشگاه تورنتو در سال 2019، می‌گوید: «من به نقشی که موسیقی در زندگی انسان‌ها ایفا می‌کند علاقه‌مند هستم. از‌ آغاز پیدایشِ ساختِ موسیقی توسطِ انسان‌ها از ده‌ها هزارسال قبل، آهنگ‌ها در سراسر فرهنگ‌ها بر روابط تمرکز داشتند ـ وارد شدن به یک رابطه، حفظ رابطه دیگر یا جدایی ـ بنابراین من از خودم می‌پرسیدم که آیا موسیقی‌ای که افراد به آن گوش می‌دهند می‌تواند تجربه‌های خودِ آن‌ها را از روابط انعکاس دهد؟»

برطبق این مطالعه که در نشریه Personal Relationship توسط علایی و پرفسور جِف مک‌دونالد و پرفسور نیکولاس رول، از گروه روان‌شناسی دانشگاه تورنتو، انجام شده است، سبک‌های وابستگیِ افراد با شعرِ آهنگ‌های مورد علاقه آن‌ها سازگاری دارد. به‌طور خاص، ما گرایش به جستجویِ موسیقی‌هایی داریم که تجربه‌های خودمان در روابط را بازتاب می‌دهند؛ چه این تجربه‌ها مثبت و چه منفی باشند.

علایی، که هم‌چنین در رشته پزشکی از دانشگاه مک‌مستر فارغ‌التحصیل شده است، می‌گوید: «اشعار مهم هستند، پس ما به آن‌ها توجه می‌کنیم. شعرهای آهنگ‌های مورد علاقه ما درباره روابط، می‌توانند به اعتباردادن به افکار و احساسات‌مان کمک کنند اما هم‌چنین می‌توانند چیزهایی را درباره تجربه‌های ما از روابط فاش کنند که ممکن است هرگز متوجه آن نشده باشیم ـ چیزی که مدام برای‌مان تکرار می‌شود و ما در مقابلش مقاومت می‌کنیم.»

علایی، با بیانِ اینکه سبک‌های وابستگی می‌تواند بیش‌تر از 4سبک باشد، می‌گوید افرادی که سبکِ وابستگی‌شان از نوعِ اضطرابی است، نگران طرد شدن و تنها ماندن هستند و تلاش می‌کنند که در رابطه با دیگران مدام تأیید آن‌ها را کسب کنند. از طرفی، افرادی که سبکِ وابستگی‌شان، اجتنابی است، تلاش می‌کنند که به تجربه‌های منفی از روابط از طریقِ مسدود کردنِ مسیر عواطف و صمیمیت به نفعِ حفظِ استقلال‌شان واکنش نشان دهند. افرادی که سبکِ وابستگیِ مختلط دارند، انتظاراتِ گیج‌کننده دارند و مدام بینِ سردی و وابستگی در نوسان هستند. درآخر، کسانی که سبکِ وابستگی‌شان از نوع ایمن است، نسبت به روابط خوش‌بین هستند، آغوش‌شان برای برقرارِ رابطه باز است و به شرکای عاطفی‌شان اعتماد دارند.

علایی می‌گوید: «ما از 570نفر درباره آهنگ‌های مورد علاقه‌شان سؤال کردیم و سپس 7000آهنگ را کدگذاری کردیم تا سبکِ وابستگیِ شعرهای آن‌ها را مشخص کنیم. ما مدام به این نتیجه رسیدیم که افرادی با سبکِ وابستگیِ اجتنابی، موسیقی‌هایی را ترجیح می‌دهند که شعرهای‌شان به سبکِ اجتناب سروده شده است. من انتظار داشتم که ارتباطِ روشنی بینِ افرادی با سبکِ وابستگیِ اضطرابی و آهنگ‌هایی که موضوع‌شان نگرانی و اضطراب است پیدا کنم، زیرا این نوع آهنگ‌ها، احساسی‌ترین نوعِ آهنگ‌ها هستند اما به‌طرز شگفت‌آوری ضعیف‌ترین رابطه را بین این دو پیدا کردیم.»

 

این پیوندِ اجتنابیِ قوی نه‌تنها در سطح فردی بلکه در سطحِ جامعه نیز بازتاب پیدا می‌کند. در مطالعه دوم، محققان بیش‌از 800بیلبورد حاوی آهنگ‌های رتبه‌نخست از سال 1946 تا 2015 را برای پیدا کردنِ مضامینِ وابستگی‌شان مرور کردند و دریافتند که این اشعار به سمتِ اجتنابی‌تر شدن حرکت کرده و با گذشتِ زمان از سبکِ وابستگیِ ایمن‌شان کم شده است.

علایی می‌گوید: «شعرهای موسیقیِ محبوب موازی با روندهای جامعه‌شناسانۀ گسستِ اجتماعی حرکت می‌کنند ـ [تغییر سبک‌ِ وابستگی ] نشان می‌دهد که استقلال، بیش‌تر از متکی بودن به دیگران برای مردم ارزشمند شده و آن‌ها احساسِ انزوای بیش‌تری دارند.»

علایی می‌گوید مرحله بعدی پژوهش پاسخ به این پرسش است که آیا گوش دادن به موسیقی‌ای که روابطِ ما را بازتاب می‌دهد، به مهارت‌های ما در رابطه کمک می‌کند یا نقش بازدارنده دارد؟

برای مثال، علایی و تیم تحقیقاتی‌اش متوجه شدند که آهنگِ «کسی دوستت دارد» با عباراتی مثلِ «متنفرم که بی‌دعوت و ناگهانی سروکله‌ام پیدا شود/ ولی نتونستم کنار بمونم، نتونستم باهاش مبارزه کنم/ امیدوار بودم که تو به چهره‌ام نگاهی کنی و منو یادت بیاد/ که یعنی برای من هنوز تموم نشده»؛ در فهرستِ موسیقی‌های محبوب اغلب مشارکت‌کنندگان مشاهده شده بود.

اگر کسی سبکِ وابستگی‌اش، اضطرابی باشد و مدام به چنین آهنگی گوش دهد، آیا برایش مفید است یا سودمند؟ برطبقِ علایی، همه چیز به میزانِ خودآگاهی شما به سبکِ وابستگی‌تان مرتبط است.

«اگر فردِ مضطربی هستید باید بتوانید تشخیص دهید که نسبت به تکرار این بازخورد آسیب‌پذیر هستید و احساساتِ شما می‌تواند به واسطه گوش دادن به این نوع موسیقی مانند گلوله‌برفی بزرگ‌وبزرگ‌تر شود. موسیقی می‌تواند تشدیدکنندۀ منفیِ قوی‌ای باشد زیرا می‌تواند احساسات و خاطرات عمیق را تحریک کند و نهایتاً نگرانیِ شما را تشدید کند.»

توصیه علایی این است: «چندبار به موسیقی گوش دهید تا به خودتان کمک کنید آنچه در درون‌تان می‌گذرد را پردازش و افکار و احساسات‌تان را بیان کنید. شما می‌توانید تصمیم بگیرید که آیا گوش دادن به این موسیقی که تجربه‌های شما را در پس‌زمینه خود دارد، به بهتر شدنِ شما کمک می‌کند یا باعثِ تخریبی‌تر شدنِ رفتار شما می‌شود. بعضی اوقات، ممکن است گوش دادن به این نوع موسیقی کمک‌کننده باشد و حسِ امنیت برای‌تان ایجاد کند.»

راهنماتو

0 0 رای ها
امتیاز به مطلب
دنبال کردن نظرات
اطلاع از
0 نظر
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
پربیننده امروز
آخرین مطالب
0
خوش‌حال می‌شیم نظرتون رو درباره این مطلب بدونیمx