به گزارش آیزندگی، همه میدانیم جوشهای وحشتناکی که در دوران نوجوانی روی صورتمان خودنمایی میکنند به همین سادگیها از بین نمیروند و برای برخی از افراد حتی تا سنین بزرگسالی نیز ایجاد مزاحمت میکنند. چون عوامل متعددی باعث تشدید آکنه میشود. به نظر میرسد که علاوه بر ژنتیک و نوع پوست، تغذیه نیز در بروز و تشدید آکنه بیتاثیر نیست.
در ادامه مواد غذایی و عادتهای ناسالمی که باعث تشدید این مشکل میشوند را بررسی میکنیم.
عوامل بروز آکنه
التهاب و بروز آکنه روی صورت و بخشهای دیگر بدن میتواند دردناک و آزاردهنده باشد. داشتن رژیم غذایی ناسالم و سرشار از چربیها و آرد میتواند باعث تشدید این مشکل پوستی شود.زمانی که ترشح سبوم یا همان چربی طبیعی پوست بیش از حد باشد و این مسئله به مشکل سلولهای مرده پوست اضافه شود، منافذ پوستی مسدود شده و در نتیجه سر و کله آکنه نیز پیدا میشود.
به عقیده متخصصان عواملی مانند تغییرات هورمونی، مصرف برخی داروها، استفاده از برخی محصولات آرایشی بهداشتی و استرس از جمله عوامل اصلی بروز آکنه محسوب میشوند. علاوهبراین تغذیه و داشتن برخی از عادتهای نادرست نیز زمینه را برای بروز یا تشدید آکنه فراهم میکنند.
۱. شکلات
اگرچه شکلات خوراکی مورد علاقه خیلی از افراد است اما باید بدانید که این ماده غذایی میتواند باعث بروز یا تشدید آکنه شود. اگر نمیتوانید از مصرف شکلات چشمپوشی کنید بهتر است کاکائوی خالص را انتخاب کنید. یعنی شکلات با درصد کاکائوی بالا. مشکل شکلاتهای سفید این است که چربی بسیار بالایی دارند. اگر دلتان یک خوراکی با طعم شیرین میخواهد بهتر است مقداری بادام میل کنید.
۲. نانهای تهیه شده با آرد سفید
نان تهیه شده از آرد سفید دشمن سلامتی و پوست است. آردهای سفید تصفیهشده به محض ورود به بدن به قند تبدیل میشوند. اگر پوستی سالم و شفاف میخواهید باید از مصرف هر نوع ماده غذایی تهیه شده از آرد سفید مانند پیتزا، پاستاها، بیسکوییت و غیره بپرهیزید.
۳. غذاهای پرادویه
اگرچه غذاهای تند و پرادویه به دلیل افزایش دمای بدن، برای آب کردن چربیهای بدن موثر هستند اما در عین حال باعث تشدید آکنه میشوند. البته اگر هر از گاهی مثلا یک وعده غذاهای مکزیکی یا هندی میل کنید اتفاق خاصی نخواهد افتاد اما اگر در مصرف این قبیل غذاها زیادهروی کنید امیدی به از بین رفتن آکنههایتان نداشته باشید.
۴. محصولات لبنی
اگر از آکنه رنج میبرید بهتر است از محصولات لبنی و بهویژه پنیر و شیر پرچرب بپرهیزید. بهتر است از محصولات لبنی کمچرب استفاده کنید.
۵. مرکبات
در برخی افراد مصرف پرتقال و لیموترش سبز باعث تشدید وضیعت آکنهها شده و ترشح سبوم را افزایش میدهد. باوجود اینکه این موادغذایی برای بدن مفید هستند و سیستم ایمنی را تقویت میکنند اما برای افرادی که از آکنه رنج میبرند توصیه میشود که تا زمان بهبود وضعیت پوستشان از مصرف مرکبات بپرهیزند. اگر این موادغذایی عامل تشدید آکنهها باشد با پرهیز از مصرف آن دیگر قرمزی و خارش پوست نخواهید داشت.
۶. نوشیدنیهای الکلی
الکل برای سلامتی و پوست مضر است. مصرف نوشیدنیهای الکلی میتواند باعث بروز التهاب، انسداد منافذ پوست، بروز جوش و پیری زودرس پوست شود. در واقع الکل بعد از هضم به قند تبدیل شده و در قند خون بدن اختلال ایجاد میکند.
۷. کره بادامزمینی
با وجود اینکه میوههای خشک معمولا برای سلامتی مفید هستند اما در خصوص کره بادامزمینی مشکل به نحوه تهیه آن مربوط میشود. کره بادامزمینی حاوی میزان زیادی قند و شیر است و در نتیجه برای پوستهای دارای آکنه خوب نیست. یادتان باشد که کره بادامزمینی بسیار چرب است.
۸. مواد غذایی سرخ کردنی
درک ارتباط بین موادغذایی سرخشده و آکنه بسیار ساده است. زمانی که شما غذاهای سرخ کردنی میل میکنید میزان چربی بدنتان بالا رفته و ترشح سبوم نیز افزایش پیدا میکند. در نتیجه سر و کله آکنه پیدا شده یا تشدید میشود. بنابراین توصیه میشود برای جلوگیری از تشدید آکنهها از موادغذایی سرخکردنی بپرهیزید.
۹. پیتزا
پیتزاها غذای محبوبی بین مردم هستند اما ترکیباتی دارند که برای سلامت پوست چندان مفید نیستند. برای شروع باید گفت آردی که خمیر پیتزا از آن تشکیل میشود سفید بوده و برای سلامتی پوست مفید نیست. سس گوجه و پنیری که روی پیتزاها را میپوشانند نیز جزو موادغذایی ناسازگار با پوست هستند. بنابراین بهتر است در مصرف پیتزا زیادهروی نکنید.
عادتهای تشدیدکننده آکنه
باوجود اینکه مصرف برخی مواد غذایی نیز باعث تشدید آکنه میشوند اما در کنار آن عادتهای نادرستی نیز وجود دارند که مانع از رفع این مشکل رایج پوستی میشوند:
شستوشوی بیش از حد پوست
برخی افراد تصور میکنند که مشکل به سبوم یا همان چربی طبیعی پوست مربوط میشود بنابراین راه چاره را شستوشوی مداوم پوست میدانند. با این حال زمانی که پوست را زیاد میشویید تصور میکند به میزان کافی سبوم ندارد بنابراین دست به تولید بیشتر آن میزند.
علاوهبراین شستوشوی زیادی پوست باعث سابیده شدن پوست میشود. یادتان باشد که تحریک اینچنینی پوست باعث خشکی بیشتر و التهاب آن شده و در نهایت وضعیت پوست را بدتر میکند.
استفاده از لوازم آرایشی چرب
بیدلیل نیست که کارخانجات تولیدکننده لوازم آرایشی بهداشتی برای هر نوع پوستی، کرم ضدآفتاب یا لوازم آرایشی مخصوص تولید میکنند. میزان چربی و روغن موجود در محصولات مخصوص پوستهای چرب به مراتب کمتر از محصولات مخصوص پوستهای خشک است. علاوهبراین بهتر است از محصولات موسوم به «غیرکومدونساز» یا «غیر کومدوژنیک» استفاده کنید. این محصولات باعث مسدود شدن منافذ پوستی نمیشوند.
دستکاری کردن جوشها
دستکاری کردن جوشها و ترکاندن آنها باعث میشود که جای آن روی پوست بماند که در اکثر موارد به این سادگیها از بین نمیرود. علاوهبراین روی ناخنها و انگشتها آلودگیهایی وجود دارند که باعث تشدید آکنهها میشوند.
حرف آخر
باوجود اینکه برای اثبات دقیق ارتباط بین آکنه و مصرف برخی موادغذایی به بررسیهای دقیقتری نیاز هست اما به خاطر داشته باشید که بدن هر فرد با دیگری متفاوت است بنابراین بهتر است خودتان تاثیر موادغذایی روی شرایط پوستتان را بررسی کرده و از مصرف موادی که باعث تشدید مشکلات پوستیتان میشود بپرهیزید.
منبع: سلامت